عربستان سعودی پیشرفته‌ترین مراسم حج از نظر فناوری را برگزار کرد

حج ۲۰۲۵ طیف گسترده‌ای از فناوری‌های جدید را به نمایش گذاشت؛ از پهپادهایی که قادر به ارائه کمک‌های اضطراری‌اند تا دستگاه‌های قابل بستن به بدن که گرمازدگی را رصد می‌کنند

تصویری از زائران حج‌ــ AFP

خبرگزاری العربیه به نقل از یک مقام عربستان سعودی نوشت که مراسم حج ۲۰۲۵ از نظر فناوری‌های پیشرفته، هماهنگی بین‌المللی قوی و سیستم‌های بی‌سابقه مدیریت جمعیت، یکی از بهترین نمونه‌های فراهم‌سازی فضایی امن و معنوی برای زیارت بود.

با توجه به اینکه در مناسک حج امسال بیش از ۱.۶۷ میلیون زائر بین‌المللی از بیش از ۱۳۰ کشور شرکت داشتند، وزارت حج و عمره عربستان سعودی تلاش کرد از پیشرفته‌ترین امکانات برای این مراسم استفاده کند.

دکتر الحسن بن یحیی المناخره، معاون وزیر همکاری‌های بین‌المللی در وزارت حج و عمره، گفت: «ما برای اطمینان از ایمنی و کارآمدی، بیش از ۲۵۰ هزار نیرو را در بخش‌های دولتی، خصوصی و غیرانتفاعی مرتبط با مراسم حج به کار گرفتیم و در عین حال از پیشرفته‌ترین امکانات بهره بردیم. از جمله نوآوری‌های معرفی‌شده در حج امسال، می‌توان به کنترل و هدایت جمعیت با کمک هوش مصنوعی و دستگاه‌های قابل بستن به بدن برای نظارت بر سلامتی و پیشگیری از گرمازدگی، اشاره کرد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

المناخره گفت: «ما در عین حال که به توسعه زیرساخت‌ها پرداختیم، تلاش کردیم برای بهبود هر مرحله از سفر زائران از فناوری‌های پیشرفته بهره بگیریم. تلاش ما بر این بود که سنت را با نوآوری طوری ترکیب کنیم که زیارت ایمن‌تر شود و در عین حال از غنای معنوی آن نکاهیم.»

او ضمن اشاره به پهپادهایی برای ارائه کمک‌های اضطراری‌ و همچنین دستگاه‌های قابل بستن به بدن که علائم استرس گرمایی را رصد می‌کنند، گفت: «حج ۲۰۲۵ طیف گسترده‌ای از راه‌حل‌های مبتنی بر فناوری را به نمایش گذاشت. مترجم‌های صوتی به بیش از ۱۱ زبان ترجمه هم‌زمان ارائه دادند، دستبندهای هوشمند به زائران در مسیریابی کمک کردند و راهنماهای رباتیک برای پیدا کردن مسیر به کمک زائران آمدند.»

المناخره تاکید کرد که وزارت حج و عمره عربستان سعودی پیش از مراسم امسال با ۷۸ کشور تعامل داشت. او افزود: «امسال ما بیش از ۱۳۰ جلسه دوجانبه برگزار کرده‌ایم تا از هماهنگی با هر کشوری که از مهمانان آن استقبال می‌کنیم، اطمینان حاصل شود.»

او همچنین به موفقیت طرح «مسیر مکه» اشاره کرد که به زائران اجازه داد مراحل ویزا، بیومتریک و ارزیابی‌های سلامتی  را در فرودگاه‌های تعیین‌شده در کشور خودشان انجام دهند.

این مقام سعودی با اشاره به اینکه این برنامه در حال حاضر در هشت کشور از جمله اندونزی، مالزی، پاکستان و مراکش اجرا می‌شود، گفت: «با این برنامه، زائران مستقیم به محل اقامت خود منتقل و چمدان‌ها از قبل کدگذاری و مرتب می‌شوند.»

المناخره با تاکید بر اینکه سلامتی زائران حج در اولویت عربستان سعودی قرار دارد، گفت: «برای مقابله با گرمازدگی زائران، هزاران پنکه مه‌پاش، ۴۰۰ ایستگاه آب‌رسانی، استراحتگاه‌های خنک‌شده با انرژی خورشیدی و بیش از ۲۰ هزار درخت تازه کاشته‌شده به راهکارهای تاب‌آوری اقلیمی پادشاهی سعودی کمک کردند.»

عربستان سعودی که تاکنون گام‌های زیادی برای رعایت استانداردهای محیط زیستی برداشته، در جریان مراسم حج نیز تلاش کرد به اصول محیط‌زیست پایدار توجه کند. از این موارد می‌توان به ابتکارات آینده‌نگر مانند توسعه شهرهای هوشمند، اتخاذ منابع انرژی جایگزین، ترویج بازیافت و یکپارچه‌سازی سیستم‌های حمل‌ونقل سازگار با محیط زیست اشاره کرد.

ارتقای خدماتی مانند قطارهای برقی، ناوگان اتوبوس‌های برقی، عرضه اسکوترهای الکترونیکی جدید و حتی سرویس تاکسی هوایی الکتریکی و خودران از دیگر راهکارهای عربستان سعودی برای کاهش مصرف انرژی و آلاینده‌های کربنی بودند.

بیشتر از جهان